Werther's Original - konkursowe szyszunie.

0 Comments


Dzięki uprzejmości Rekomenduj.to miałam okazję "przetestować" tak wiele pyszności, od których ciężko się oderwać. Tak ciężko, że dopiero dziś mam możliwość napisania przepisu na konkursowe szyszki.

Składniki:

Szyszki:
40 dag krówek,
2 łyżki kakao, 

1/2 paczki masła, 
4 opakowania ryżu preparowanego, 
pół paczki orzechów laskowych (trzeba je drobno posiekać) , 
paczka wiórek kokosowych. 


Polewa: na każde 30 cukierków Werther's Original Soft Carmels potrzebne będą 3 łyżki masła i 150 ml mleka.

Dodatkowo potrzebna będzie miska w której można podgrzewać masę. 


Przygotowanie:

Krok 1: do dużej głębokiej miski wkładamy 1/2 paczki masła, 2 łyżki kakao i 40 dag krówek, miskę ze składnikami należy postawić na garnku z wrzącą wodą.

 
Krok 2: gdy składniki się rozpuszczą i połączą w jednolitą masę, dodajemy 4 torebki ryżu, pół paczki siekanych orzechów laskowych i pół paczki wiórek kokosowy. Wszystko razem dokładnie mieszamy. 


Krok 3: z powstałej masy, nie zdejmując jej z garnka z wrzątkiem, formujemy w lekko zwilżonych dłoniach kulki. Kulki powinny być mocno zbite, żeby się nie rozpadły. Odstawiamy kulki do zastygnięcia. 


Krok 4: w tym czasie przygotowujemy polewę. W garnuszku o grubym dnie rozpuszczamy Soft Carmels, masło i mleko, doprowadzamy do wrzenia i pozostawiamy na małym ogniu, gotujemy tak długo aż polewa zgęstnieje. 


Krok 5: w tak przygotowanej polewie męczący kulki z jednej strony i posypujemy wiórki kokosowymi. 
GOTOWE! 


Taki deser najlepiej smakuje zaraz po zastygnięciu polewy. 🍧🍦🍩🍰🍫🍬 


/Em



You may also like