Streetcom.pl swoich testerów uraczył konkursem na danie z Ajvar od Podravki, nie może być inaczej, trzeba wziąć udział.
Przepis na 30 ryżowych babeczek z chorwackim charakterem.
Składniki:
- 4 torebki ryżu parabolicznego
- 1 puszka kukurydzy
- 10 plastrów szynki
- 1 duża cebula może być biała lub czerwona w zależności kto co lubi
- 1 duża papryka czerwona
- 3 jajka
- 1/2 słoiczka Ajvar Podravka Łagodny
- słoiczek Ajvar Podravka Ostry
- 200g sera mozzarella
- 300g sera żółtego
- sól, pieprz, przyprawy do smaku
- Ryż gotujemy wg. wskazań na opakowaniu, szynkę kroimy na małe kawałki i smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron, na koniec szklimy cebulę na patelni. Paprykę kroimy w drobną kostkę, kukurydzę odsączamy, a 300g sera żółtego ścieramy na tarce na grubych oczkach. Jajka ubijamy ze szczyptą soli w misce, dodajemy ryż, szynkę, cebulę, paprykę, kukurydzę i starty ser, wszystko to razem polewamy połową słoiczka Ajvar Łagodny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, i mieszamy, aż składniki się połączą.
- Nagrzewamy piekarnik do 200°C, podczas gdy piekarnik się nagrzewa przygotowujemy foremki do muffinek (ja używałam foremki teflonowej na 12 muffinek z Ikea). Foremkę smarujemy cieniutko olejem i wkładamy do nich cienkie (około 2 cm szerokości, 15 cm długości) paski papieru do pieczenia, tak żeby wystawał poza foremki (ułatwi nam on wyjmowanie ryżowych babeczek). Ser mozzarella ścieramy na małych oczkach.
- Wcześniej przygotowaną masę ryżowo-serowo-warzywną wypełniamy foremki na muffinki.
- Pieczemy w termoobiegu około 10-12 min, następnie posypujemy wierzch podpieczonych babeczek startą mozzarellą i pieczemy kolejne 5 min, aż ser się ładnie przyrumieni.
- Podajemy z bukietem ulubionych warzyw i schłodzonym sosem Ajvar Ostry do smaku.
#ajvarpodravka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz