maja 03, 2016

Ajvar Podravka - Danie konkursowe


Streetcom.pl swoich testerów uraczył konkursem na danie z Ajvar od Podravki, nie może być inaczej, trzeba wziąć udział.


Przepis na 30 ryżowych babeczek z chorwackim charakterem.

Składniki: 
  • 4 torebki ryżu parabolicznego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 10 plastrów szynki 
  • 1 duża cebula może być biała lub czerwona w zależności kto co lubi
  • 1 duża papryka czerwona
  • 3 jajka
  • 1/2 słoiczka Ajvar Podravka Łagodny
  • słoiczek Ajvar Podravka Ostry
  • 200g sera mozzarella 
  • 300g sera żółtego
  • sól, pieprz, przyprawy do smaku
Przygotowanie:

  • Ryż gotujemy wg. wskazań na opakowaniu, szynkę kroimy na małe kawałki i smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron, na koniec szklimy cebulę na patelni. Paprykę kroimy w drobną kostkę, kukurydzę odsączamy, a 300g sera żółtego ścieramy na tarce na grubych oczkach. Jajka ubijamy ze szczyptą soli w misce, dodajemy ryż, szynkę, cebulę, paprykę, kukurydzę i starty ser, wszystko to razem polewamy połową słoiczka Ajvar Łagodny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, i mieszamy, aż składniki się połączą.
  • Nagrzewamy piekarnik do 200°C, podczas gdy piekarnik się nagrzewa przygotowujemy foremki do muffinek (ja używałam foremki teflonowej na 12 muffinek z Ikea). Foremkę smarujemy cieniutko olejem i wkładamy do nich cienkie (około 2 cm szerokości, 15 cm długości) paski papieru do pieczenia, tak żeby wystawał poza foremki (ułatwi nam on wyjmowanie ryżowych babeczek). Ser mozzarella ścieramy na małych oczkach. 
  • Wcześniej przygotowaną masę ryżowo-serowo-warzywną wypełniamy foremki na muffinki.
  • Pieczemy w termoobiegu około 10-12 min, następnie posypujemy wierzch podpieczonych babeczek startą mozzarellą i pieczemy kolejne 5 min, aż ser się ładnie przyrumieni.
  • Podajemy z bukietem ulubionych warzyw i schłodzonym sosem Ajvar Ostry do smaku.
Tak przygotowane babeczki można jeść na ciepło i na zimno. Smacznego!
#ajvarpodravka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © LittleThingWorld , Blogger